Kunnanvaltuustot uusiksi lokakuussa

Kunnallisvaaleissa valitaan kuntien ja kaupunkien valtuutetut ja varavaltuutetut. Valtuusto valitaan joka neljäs vuosi lokakuun neljäntenä sunnuntaina. Uusi kunnanvaltuusto aloittaa toimikautensa vaalivuotta seuraavan kalenterivuoden alusta. Seuraavat kunnallisvaalit toimitetaan lokakuussa 2012.

Helsingin kaupunginvaltuustoon kuuluu tällä hetkellä yhteensä 85 jäsentä, sekä saman verran varajäseniä. Suurimmat puolueet ovat Kokoomus (26 paikkaa), Vihreät (21) sekä Sosiaalidemokraattinen puolue (16). Valtuusto vastaa muun muassa strategioista, palvelumaksujen perusteista sekä hallinnon järjestämisen perusteista.

Puoluerekisteriin on rekisteröity yhteensä kuusitoista puoluetta, joista yhdeksän on tällä hetkellä mukana Helsingin kunnanvaltuustossa.

Pienemmät puolueet, kuten Vapauspuolue, Köyhien Asialla -puolue ja Piraattipuolue jäävät helposti suurempien puolueiden varjoon.

Epäreilua demokratiaa

Köyhien Asialla -puolueen puheenjohtaja Terttu Savola on valittu vuonna 2008 Espoon kunnanvaltuuston jäseneksi. Se on marraskuussa 2002 perustetun Köyhien Asialla -puolueen historiassa ensimmäinen jäsenyys.

–          Pienten puolueiden jäsenillä on usein raikkaampia ajatuksia ja ideoita. Olisi tärkeää, että hekin pääsisivät tekemään ehdotuksia, Savola arvioi.

Mikäli Köyhien Asialla -puolueen kuudesta ehdokkaasta edes yksi pääsee mukaan kunnanvaltuustoon, lupaa Savola ainakin asioista keskustelun lisääntyvän.

–          Yksi asia, johon haluaisimme muutosta, on eläkeläisten syrjäytyminen ja masentuminen. Kaupungille ei olisi suurtakaan haittaa, jos yli 70-vuotiaat voisivat matkustaa julkisilla liikennevälineillä ilmaiseksi. Tämä taas toisi varmasti iloa eläkeläisille, Savola kertoo.

Hänellä ei kuitenkaan ole hurjia odotuksia Köyhien Asialla puolueen menestyksestä kuntavaaleissa.

–          Isoilla puolueilla on enemmän näkyvyyttä ja rahaa, mikä on demokratian kannalta melko epäreilua. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa mainostaa puoluettamme riittävästi. On siis tavallaan epärealistista odottaa, että saisimme useamman jäsenen valtuustoon.

–          Verorahoista saatava puoluetuki tulisi jakaa tasan kaikkien puolueiden kesken niin, että kaikilla olisi yhtäläinen mahdollisuus menestyä vaaleissa, Savola toteaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s