Syökää jätettä

Roska-astiasta löydettyä ruokaa.

Illan hämärtyessä Siwan kassaneiti käy viemässä pussin roskia ulkona sijaitsevaan roska-astiaan. Hän lukitsee kaupan ovet ja sammuttaa valot.

Pitkän hiljaisuuden jälkeen taskulampulla varustautunut hahmo kävelee roska-astian luo ja työntää kätensä roskien sekaan. Hän löytää pussillisen jätettä ja käy sen läpi taskulamppunsa valossa: tuoretta ruokaa ja rikkimenneitä pakkauksia – kiloittain.

Työttömien ja köyhien aktiviteetiksi leimattu dyykkaaminen on fiksua silloin, kun tietää mistä ja milloin ruokaa kannattaa hakea. Miksi maksaa itsensä kipeäksi ostamalla lampaan sisäfileetä, kun roska-apajille saapuminen oikeana päivänä saattaa poikia sisäfileen lisäksi myös tuoretta kirjolohta, vihanneksia, erilaisia jogurtteja ja leipää?

Maa- ja elintarviketeollisuuden tutkimuskeskuksen (MTT) mukaan kaupat heittävät vuosittain jopa 75 miljoonaa kiloa elintarvikkeita roskakoriin ainoastaan Suomessa. Maailmanlaajuisesti kauppojen ruokaa laitetaan roska-astiaan noin 1,3 miljardia tonnia vuosittain. Olisiko tälle jätemäärälle jokin järkevämpi sijoituspaikka kuin valtavat lukitut roskikset ja jätepuristimet kauppojen betoniseinien sisässä?

Syksyllä 2009 Suomessa oli lähes 270 000 työtöntä. Leipäjonot pitenevät vuosi vuodelta, eikä työssä käyväkään ole enää erikoisuus leipäjonossa. Roska-astioihin heitetylle ylijäämäruualle olisi selvästikin toisenkinlainen funktio kuin muovipusseihin mätäneminen.

Ja tämän kaiken typeryyden ja kulutusjuhlan keskellä dyykkaamista pyritään estämään kaikin mahdollisin keinoin.

Olisiko ihmisten aika lopettaa poisheitetyn ruuan panttaaminen ja piilottelu? Olisiko aika antaa se niille, jotka sitä tarvitsevat.

Mainokset

One comment on “Syökää jätettä

  1. Pike sanoo:

    Ruuan lajitteleminen sitoisi työvoimaa ja saattaisi tulla kaupalle kalliiksi. Ja kuka ottaisi vastuun, jos pois jaettava epäkurantti ruoka sairastuttaa vastaanottajan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s