Äänestämättä jättäminenkin on äänestämistä

”Jos ei äänestä, ei saa valittaa” on varmasti jokaisen meidän joskus kuulema tai sanoma lause. Tosiasia on kuitenkin se, että totta kai saa valittaa, vaikkei äänestäisikään. Aina saa valittaa.

Kaikki poliittiset puolueet laidasta laitaan edustavat pääoman ja työn liittoa – eli eri näkemyksiä siitä miten kapitalistista yhteiskuntaa pitäisi ”oikeasti” hallita. Miksi siis antaa äänensä kapitalismille, jos siitä ei pidä?

Asiaa syvemmin pohtiessa ”jos ei äänestä, ei saa valittaa” –maneeri  toimii itse asiassa täysin päinvastoin; jos ottaa osaa äänestämiseen, on myös vastuussa sen tuloksista. Äänestämällä ”palkkaat” jonkun valtuustoon tai hallitukseen päättämään asioistasi. Tällöin saat valittaa korkeintaan omalle edustajallesi.

Ja on turha purnata jälkikäteen siitä, etteivät edustajat pidä lupauksiaan. Politiikassa on kyse vain kapitalismin hallinnosta ja kiistelystä siitä, miten se parhaiten tapahtuu.

Entä jos ei äänestä?

Äänestämättä jättäminen syö valtion tai muun legimiteettiä (etenkin silloin kun äänestysprosentti on alle 50), ja kun riittävän moni jättää äänestämättä, voidaan miettiä, edustaako se enää ketään.

Vaihtoehtona on siis myös kieltäytyä antamasta päätäntävaltaa asioistaan muille. Ja kun joku muu äänestää valtuustoon edustajansa, ei tällä edustajalla ole mitään oikeutta päättää myös sen henkilön asioista, joka jätti äänestämättä. Sillä, joka jätti äänestämättä, on sen sijaan täysi oikeus valittaa kaikista kalliista ja typeristä päätöksistä, joita epäilemättä aina tehdään.

Lisäksi, mikäli jokapäiväinen elämä edes pyritään järjestämään ilman tavaratuotantoa (siten, että tehdään tarvittavat asiat omaan ja yhteiseen käyttöön sen sijaan että myydään omaa työtä ja tuotetaan tavaroita vaihdettavaksi markkinoille), niin poliittinen järjestelmä jää vaille tarkoitusta.

Jos sinulla on mahdollisuus valita, ryöstääkö sinut punapaitainen vai sinipaitainen mies, etkä valitse kumpaakaan, niin joku valitsee sen sinun puolestasi. Sinut ryöstetään joka tapauksessa. Sitten tämä valintaan osaa ottanut henkilö sanoo, että et saa valittaa ryöstöstä, koska et itse ottanut osaa ryöstäjäsi valintaan.

Voit valita ryöstäjäsi paidan väriä, jos se tekee sinut onnelliseksi. Ja kun tulet ryöstetyksi, voit katsoa vain peiliin.

Syyllinen on siellä.

Kuva

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s