”Oikeudenmukaisuus on helvetin kaukana tästä maasta”

Helsinki

Soppatykki lataa hernekeittoa nälkäisille. Sinappiakin löytyy. Ihmiset parveilevat ympäri Hakaniemen toria vilkkaasti keskustellen hernekeittolautaset käsissään. Kaikilla on toisilleen asiaa.

On Asunnottomien yö.  Tapahtuma järjestetään 17. lokakuuta ympäri Suomea YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Ohjelmaa on ainakin 23 eri paikkakunnalla.

Hernekeittoa lusikoiva Pertti Tanner odottelee varsinaisen ohjelman alkamista. Hän on ärsyyntynyt oikeistolaisesta ajattelutavasta, jossa tavalliset ihmiset kuvittelevat olevansa parempia kuin esimerkiksi kadulla asuvat.

–          Kaikenlaista huudellaan, mutta ihmiset suhtautuvat nuivasti siihen, että oman asunnon läheisyyteen perustettaisiin esimerkiksi kodittomien yömaja tai ruiskujenvaihtopiste. Sanotaan, että on hyvä rakentaa moisia paikkoja, kunhan ne ovat mahdollisimman kaukana omasta asunnosta, Pertti pohtii.

Suomen Kommunistisen puolueen (SKP) ja Vasemmistoliiton edustajat ovat Tannerin kanssa samoilla linjoilla.

–          Helsingin kaupungin pitäisi itse rakentaa uusia vuokra-asuntoja, eikä yksityistää rakentamista muualle.

–          Vuokra-asunnoilla pitäisi olla vuokrakatto, sillä tällä hetkellä asunnot ovat älyttömän kalliita. Lisäksi pitäisi panostaa yksiöiden ja kaksioiden rakentamiseen. Nykyään moni joutuu pakon edessä asumaan usean ihmisen kanssa suuressa asunnossa, vaikka valtaosa väestöstä haluaisi asua yksin tai kaksin, miehet puhuvat.

Asunnottomilla on asiaa

Varsinainen ohjelma alkaa hieman kello viiden jälkeen.

Tapahtuman juontaja soittaa nokkahuiluun muutaman sävelen.  Kahdeksan koditonta – tai entistä sellaista – kutsutaan lavalle riviin tentattavaksi. Heiltä saa kysyä asunnottomuuteen liittyviä kysymyksiä.

Kysyttäessä, mitä he tekisivät asunnottomuuden korjaamiseksi, jos voisivat tehdä mitä vain, he rakentaisivat yksimielisesti Helsinkiin lisää vuokra-asuntoja – ja äkkiä.

Osalla kodittomista on painavia mielipiteitä Suomen poliitikoista.

–          Urpilainen voi vaahdota oikeudenmukaisuudesta, mutta se on kyllä helvetin kaukana tästä maasta, eräs entinen asunnoton laukoo.

–          Kansanedustajat paasaavat tasa-arvosta, mutta omia palkkoja ei leikata missään tapauksessa. Älkää äänestäkö, ne kaikki puhuu täyttä paskaa, toinen mies ilmoittaa.

Kadulta kunnallisvaaliehdokkaaksi

Kymmenen kuukautta asunnottomana ollut Vihreiden ehdokas Lilja Tamminen istuu myös kodittomien rivissä lavalla.  Hän on joutunut asunnottomaksi kaksi kertaa pääkaupunkiseudulla omien sanojensa mukaan huonosti toimivan byrokratian vuoksi.

–          Sain kesäkuun alussa oman kämpän ainoastaan suhteiden avulla. Ilman niitä olisin edelleen koditon, hän kertoo.

–          Kunnat kilpailevat työssäkäyvistä ja hyvätuloisista asukkaista; köyhät ja työttömät halutaan sysätä mahdollisimman kauas rikkaampien läheisyydestä. Uusia asuntoja pitäisi rakentaa nopeammin. Kriisiasuntojen – joihin on uskomattoman vaikeaa päästä – ylläpitäminen maksaa huomattavasti enemmän kuin niiden laittaminen tavalliseen vuokrakäyttöön.

Apua vanhoilta kasarmeilta

Yrittäjä, aktivisti, joulupukki ja viisas mies Mikko Paavola on keksinyt ainakin pienen helpotuksen asunnottomuuteen.

–          Tyhjät kasarmit, kuten pian täysin lakkautettava Hennalan kasarmi Lahdessa, voitaisiin täyttää yksinäisillä miehillä, jotka ovat kodittomia esimerkiksi avioeron vuoksi. Heillä on kaikkein huonoimmat mahdollisuudet saada asuntoja – ja kaikkein suurin riski syrjäytyä.

–          Ulkomaalaisille ja vammaisille ynnä muille on omat tukipalvelunsa asunnon saamisen saralla, mutta tavallisille yksinäisille miehille ei ole mitään apua tarjolla, Paavola sanoo.

Rankasta aiheesta huolimatta ihmisten mielialat ja yhteisöllisyydentunne ovat korkealla. Mikkokin kävelee nälkäisenä mutta hymyillen hernesoppajonoon. Onneksi keittoa riittää kaikille.

Stadin juhlaorkesteri aloittaa soittamisen. Myöhemmin illalla lavalla esiintyy myös räppimummo Eila, sekä yhteiskuntakriittisistä sanoituksistaan tunnettu räppäri Paleface.

Asunnottomien yössä on ohjelmaa aina kello kahteenkymmeneenneljään asti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s