”Aloitimme kirjaimellisesti kellarista”

Kello on yksitoista illalla. Elastinen, oikealta nimeltään Kimmo Laiho, istuu hotellin aulassa punaiset verkkarit päällä ja näpyttelee puhelintaan. Carl Rosenberg, Iso H, saapuu paikalle tapansa mukaan myöhässä. Fintelligensillä on ollut aiemmin päivällä keikka ja pojat ovat hieman väsyneitä. Elastinen kertoo, ettei keikkajännitystä ole vielä ilmassa, sillä se tulee vasta hieman ennen lavalleastumista. Iso H on flunssainen, mutta uskottelee silti keikkakunnon kestävän.

Suomen tämän hetken tunnetuin rap-yhtye sai alkunsa pienistä asioista ja siivoustyöstä.

– Kummatkin ollaan aikaisemmin toimittu siivoojina ja siitä on sitten kavuttu ylöspäin, Iso H nauraa.

– Aloitimme kirjaimellisesti kellarista ja uskoimme vakaasti siihen, että tämän kaltaiselle musiikille on Suomessa tilaa. Ensisijassa tahdoimme kuitenkin tehdä musiikkia itsellemme. Emme ajatelleet tai kuvitelleet mitään kuuluisuudesta, se tuli yllättäen.

Pojat ovat nuorempina soittaneet myös klassisia soittimia: Elastinen kitaraa ja Iso H selloa. Elastinen kertoo soittavansa edelleen kitaraa silloin tällöin.

– Soitan varmaan huonommin kuin ennen kun ei ole enää touchi tallella, hän hymyilee. Uudelle levylle olen tosin soitellut jonkin verran.

– Minulle sellonsoitto alkoi tuntumaan pakkopullalta joskus teininä, mutta toivoisin osaavani soittaa sitä vielä. Ehkä se ei sitten siihen elämäntilanteeseen sopinut, Iso H kertoo

 

Rentoutumista urheilun ja dokumenttien parissa

Fintelligens on alusta asti tahtonut räpätä suomeksi ja on näin sulkenut pois mahdollisuuden tehdä englanninkielistä musiikkia.

– Suomeksi räppääminen on melko tutkimatonta maaperää ja omalla äidinkielellä on helpompi ilmaista asiat, Elastinen selventää.

Myös nimi Fintelligens viittaa Suomeen ja suomenkieleen.

Fintelligensillä ei ole varsinaista keikkabussia, vaan Elastinen toimii pojille kuskina. Iso H:lla on edelleen autokoulu kesken ja tekniikka tulee sitten toisella autolla.

– Yleensä emme tee ennen keikkaa mitään ihmeellistä, vaan ajamme viimetingassa keikkapaikalle. Emme ole silti koskaan myöhästyneet. Kerran tosin kurvasimme vauhdilla keikkapaikan parkkipaikalle, josta meidät kiikutettiin suoraan lavalle, pojat muistelevat.

Keikkojen välissä ei ole liikaa aikaa rentoutua, mutta Iso H kertoo kirjojen, elokuvien ja dokumenttien olevan hänen ensiapunsa stressiin.

– Minulle liikunta on tärkein rentoutumistapa, Elastinen kertoo.

– Sitä ehtii yllättävän hyvin harrastamaan keikkojen ja musiikinteon välissä, kun vain osaa rytmittää elämänsä oikein.

Pojat kertovat, etteivät ole koskaan joutuneet riitelemään biisien sisällöstä ja sanoituksista, vaikka erimielisyyksiä onkin ollut. Kummatkin kirjoittavat aina omat sanoituksensa ja ajatuksensa oman mielikuvituksen ja maailmankuvan kautta, jonka jälkeen niitä aletaan sovittamaan samaan biisiin.

– Sitten hakataan päitä yhteen niin kauan että ne alkaa toimimaan, ja sovitaan siitä, kumpi laulaa mitkäkin osiot.

Elastinen (vas.) ja Iso H lähettivät toimitukseen sydämiä.

 

”Se oli suorastaan oraakkelimainen ennustus”

Fintelligens kertoo onnistuneensa sanoituksessa ja biisienteossa erityisesti ennustettuaan vuoden 2003 ”Kaikki peliin” kappaleellaan Suomen tulevan MM-kultamitalin.

– Se oli suorastaan oraakkelimainen ennustus! Elastinen nauraa.

Täksi kesäksi Fintelligens on tehnyt YleX:n jokavuotisen Kesäkumibiisin, joka on kuuluu myös tämän kesän keikkalistaan. He kertovat, että omat kesäkumit löytyvät lompakosta aina tilanteesta riippuen. Pitää pakata mukaan mitä tarvitsee.

Ja mitäs tyhmää pojat ovat tehneet rakkauden eteen?

– Olen ryhtynyt seurustelusuhteeseen liian aikaisin, vaikka en selvästi ollut siihen vielä valmis. Joskus minun täytyi kertoa, että jos minun pitäisi kirjoittaa kirje nuoremmalle itselleni, kirjoittaisin, että ”älä, älä rupee seurusteleen vielä siinä vaiheessa”. Se on sellainen suo jossa hätäilee helposti, Iso H kertoo.

– Minä olen ottanut taksin Virroilta Helsinkiin rakkauden humussa, hymyilee Elastinen.

Poikien haaveet tulevaisuuden suhteen ovat melko yksimielisiä: molemmat tahtovat tehdä musiikkia vanhaksi asti.

– Hienointa olisi, jos tätä saisi tehdä koko elämän ajan jollain tavalla, keikkailla tai muuta, miehet summaavat.

 Haku Päällä -lehti 2011

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s