”Myös vapaa-aikaa täytyy olla”

Aikuisen vuorokausi jaetaan yleensä kolmeen sektoriin: yksi lohko on lepoa, toinen työtä ja kolmas vapaa-aikaa varten.

Laajasalon opistossa opiskelu on kokopäivätoimista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koulupäivän pituus on keskimäärin yhtä pitkä kuin työpäivän pituus, eli noin kahdeksan tuntia. Ainoastaan opiskelu vie siis yhden työpäivän verran opiskelijan kapasiteettia ja aikaa.

Laajasalon opistossa on mahdollista suorittaa tavallisten opintojen ohessa myös 25 opintopistettä Avoimen yliopiston viestinnän puolella. Kahdenkymmenenviiden opintopisteen suorittaminen on kokopäivätoimista työtä samalla tavoin kuin Laajasalossa opiskeleminenkin.

Kolmas työpäivä on täynnä, kun osansa vuorokaudesta vaativat perhe, harrastukset ja sosiaalinen elämä. On tärkeää hoitaa ihmissuhteitaan, etteivät läheiset ala oireilemaan.

On siis otettava käyttöön 300 % toimintakapasiteetistaan.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) Tampereen alueen osastohoitaja Ritva Raen mukaan lehtitoimittajatutkinnon ja 25 opintopisteen suorittaminen yhdeksän kuukauden aikana vaatii paljon työtä.

–          Molemmat opinnot on toki mahdollista suorittaa kunnialla läpi, mutta jaksaminen on hyvin yksilöllistä, Rae sanoo.

Raen mielestä parhaiten jaksamistaan voi edesauttaa hyvällä terveydellä. Hän korostaa, että itsestään ja kunnostaan huolehtiminen on erityisen tärkeää. Sairastuessa aikataulut on tehtävä uudelleen ja opiskelu vaikeutuu huomattavasti.

–          Myös vapaa-aikaa täytyy olla, ja se on hyvä erottaa opinnoista. On annettava aikaa ystäville, perheelle ja harrastuksille, Rae kertoo.

Jos liika työmäärä kuitenkin polttaa loppuun, ei Raen mielestä pidä heti lyödä hanskoja tiskiin ja luovuttaa.

–          Apua voi pyytää esimerkiksi terveydenhuollon puolelta. Jos voimia on vähääkään jäljellä, kannattaa tehdä opettajan kanssa henkilökohtainen opintosuunnitelma, jotta opinnot saataisiin suoritettua loppuun, Rae neuvoo.

Avoimen yliopiston opintopisteiden suorittamista muun opiskelun ohessa on siis syytä harkita tarkkaan. On pohdittava oman jaksamisen ja motivaation riittämistä.

Ei pidä haukata liian suurta palaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s