Suuria suunnitelmia ja saippuakauppaa

Teuvalaisen omakotitalon pihan laidalla seisoo pieni puinen aitta, jonka sisällä tehdään vilkasta saippuakauppaa sesonkiaikoina. Tämän saippuakaupan tiskin takana seisoo reipas 15-vuotias Aapo Mahlamäki, jonka yritys Aapon Sumppi & Saippua tarjoaa kävijöilleen niin kahvia, tuoretta pullaa kuin erilaisia saippuoitakin.

Idea saippuoiden tekemiseen syntyi Aapon ollessa isoäitinsä kanssa Saksassa matkalla. He olivat nähneet eräässä askarteluliikkeessä saippuantekovälineitä ja päättäneet ostaa kokeilupaketin. Ensimmäisen kerran Aapo tekikin saippuaa yhdessä isoäitinsä kanssa.

–          Koko juttu lähti ihan vain kokeilusta, ei niitä ollut aluksi tarkoitus laittaa myyntiin, Aapo kertoo.

Vuonna 2008 Mahlamäkien omassa pihapiirissä pidetyn Navettagalleria Yrjölä -näyttelyn lähestyessä Aapo kuitenkin ajatteli, että näyttely saattaisi olla hyvä sauma myydä saippuoita. Hänen yllätyksekseen saippuoiden kysyntä olikin melko suurta ja ”siitä se sitten lähti”. Nykyään kauppa on auki Teuvan elolystien aikaan Navettagalleria-näyttelyn yhteydessä, sekä talvisin muutamana viikonloppuna ennen joulua.

–          Onhan tämä tietysti hieman pienimuotoinen yritys vielä, mutta sitten kun on sesonki, teen paljon töitä, Aapo toteaa.

Aapon Sumppi & Saippua on laajentanut valikoimaansa ensin palasaippuoista nestesaippuoihin ja siitä edelleen kylpysuolaan. Seuraavana tavoitteena Aapolla on siirtää saippuoita myyntiin myös nettikauppaan.

Vaikka Aapon mukaan suurin osan työajasta meneekin saippuoiden tekemiseen, on myös kirjanpidon kanssa oltava tarkkana; hän kertoo kirjaavansa tarkasti ylös kaikki yrityksen tulot ja menot.

”Kannustavinta on se, että saa tehdä töitä itselleen”
Yläasteen viimeistä vuotta käyvällä Aapolla on jo suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Yksi niistä on arvatenkin oman yrityksen omistaminen. Ensimmäisenä askeleenaan Aapo kertookin aikovansa rekisteröidä Aapon Sumppi & Saippuan heti 17-vuotiaana, jolloin se on mahdollista.

Hänen mielestään oman yrityksen perustamiseksi ihmiseltä vaaditaan selvää visiota siitä, mitä hän haluaa tehdä. Lisäksi yrittäjällä täytyy olla riskinottokykyä ja uskoa omaan tuotteeseen.

–          Tällä alalla etenee vain kovalla yrittämisellä ja ahkeruudella. Kannustavinta yrittämisessä on se, että saa tehdä töitä itselleen, ja pelkästään omalla työnteolla voi päästä pitkälle.

Ennen oman suuren yrityksen pyörittämistä Aapo aikoo kuitenkin käydä lukion ja sen jälkeen pyrkiä kauppakorkeakouluun opiskelemaan yrittäjyyttä.

–          Yrittäminen on mukavaa, sillä siinä on omat haasteensa. Se ei ole liian helppoa eikä ihan mahdotontakaan, Aapo summaa.

Pohjalainen Yrittäjä 2011

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s