DanceWise tanssittaa huumekulttuuria vastaan

DanceWise2-projektin työntekijät Tuukka Ervasti (vas.) ja Ville Särkelä, sekä Bruce Willisin vinyylilevy, joka ei liity tapaukseen.

DanceWice2 on elektroniseen musiikkikulttuuriin kohdennettu ehkäisevän huumetyön kolmivuotinen kehittämishanke. Se on osa vuonna 1988 perustetun Youth Against Drugs ry:n (YAD) toimintaa. Hankkeen tavoitteena on vastata erityisesti haittoja vähentävän tiedon tarpeeseen sekä tuoda tapahtumiin ja nuorisotaloille huumekriittistä näkökulmaa.

Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) rahoittaman DanceWise2-projektin työntekijöinä toimii kaksi nuorta miestä, Tuukka Ervasti ja Ville Särkelä. Miesten vastuualueeseen kuuluu kaikki aina markkinoinnista projektin verkkosivuihin ja tapahtumien järjestämiseen.

–          Pääasiassa me istutaan täällä tietokoneen ääressä ja lähetellään sähköposteja, Tuukka tarkentaa hymyillen.

–          Meitä on kaksi varsinaista työntekijää. Vapaaehtoisia on mukana parikymmentä, Ville lisää.

Huumebileiden stigma

DanceWise2-projekti on keskittynyt elektronisen musiikin ympärille siihen kohdistuneiden ennakkoluulojen vuoksi; yleinen käsitys on, että alun perin reivikulttuuriin ja myöhemmin elektronisen musiikin kulttuuriin kuuluisi erityisen paljon huumeidenkäyttöä.

–          Elektronisen musiikin tapahtumat ovat saaneet etenkin mediassa huumebileiden stigman, vaikka siitä ei ole kyse juuri sen enempää kuin muissakaan bileissä. Haluamme poistaa sitä leimaa, Tuukka kertoo.

–          Ainakin meidän silmäämme näyttää siltä, että klubikulttuuri on päihdekäyttäytymiseltään melko samankaltaista kuin esimerkiksi rock-kulttuuri.

Ennen vuonna 2008 aloitettua ensimmäistä DanceWise-projektia YAD järjesti Rave Against Drugs –bileitä rave-kulttuurin ollessa Suomessa suosiossa. Rave-kulttuurin kulta-ajan hiipumisen jälkeen projektille oli keksittävä uusi nimi ja konsepti.

Nykyisten DanceWise-tapahtumien suositusikäraja on 16, mutta myös nuoremmat pääsevät halutessaan juhlimaan.

–          Väkeä käy bileissä vähenevässä määrin. Vuoden 2008 jälkeen suosio on lähtenyt laskemaan, ja aiommekin muuttaa projektin musiikkilinjaa, konseptia tai muuta, miehet pohtivat.

–          On haastavaa saada vuokrattua tiloja edullisesti; klubit eivät saa illan aikana tuloja juomien ostamisesta muutamaa limua lukuun ottamatta, joten tilojen omistajat vaativat vuokraamisesta enemmän rahaa. Sitten meille tulee vaikeuksia, kun resurssit eivät riitä.

Disc jockey koulutusta nuorille

Huolimatta projektin hankaluuksista edullisen klubitilan löytämisessä, valoa näkyy ainakin tunnelin toisessa päässä: hankkeeseen kuuluu myös suosittuja nuorille suunnattuja DJ-kouluja.

DanceWise tekee nuorisotalojen kanssa yhteistyötä: nuoret ottavat heihin yhteyttä ja kertovat kiinnostuksestaan DJ-koulua kohtaan, minkä jälkeen Tuukka ja Ville tiedustelevat alueen nuorisotalolta, olisiko koulutusta mahdollista toteuttaa siellä.

–          Koulu on suunnattu lähinnä yläasteikäisille, mutta myös muutamia parikymppisiä on ollut mukana. Meillä on paljon vapaaehtoisia DJ:tä, jotka hoitavat koulun pedagogisen puolen – näin saamme heillekin mukavaa tekemistä.

Nuorten aktivoiminen päihteettömään puuhailuun jo varhain on omiaan tuomaan heille onnistumisen tunteita ja sosiaalista pääomaa. DJ-koulut ovat oiva esimerkki tällaisesta toiminnasta.

–          Haluamme tarjota nuorille positiivista ja päihteetöntä toimintaa, joka jo itsessään on ehkäisevää – ja samalla mieluisaa – päihdetyötä, miehet summaavat lopuksi.

 

13.1.2013 järjestettävä päihteetön ja alaikäisille suunnattu konemusiikkitapahtuma S|DEFFECT pidetään Sörnäisissä toimintakeskus Hapessa.

Ohessa linkki tapahtuman kotisivuille: http://www.dancewise.fi/?page_id=694

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s