Kuka sinulle soittelee?

Milloin viimeksi sinulle soitti joku muu kuin äiti, isä tai puhelinmyyjä? Milloin viimeksi olet puhunut pitkän puhelun vanhan ystäväsi kanssa?

KuvaSilloin kun matkapuhelimet alkoivat yleistyä, soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen oli huomattavan kallista nykyisiin hintoihin nähden. Tuolloin tapana oli kuitenkin soitella ystäville silloisilla kyynärvarren kokoisilla matkapuhelimilla tai kotoa lankapuhelimella pitkiä kuulumispuheluita. Internetin yleistyttyä ja etenkin Facebookin tultua suosituksi puhelimessa puhuminen on kuitenkin vähentynyt siihen nähden, että nykyisin oman matkapuhelimen omistaa jo lähes jokainen ala-astettaan aloitteleva. (Suomalaisten soitetut puheluminuutit viimeisen viiden vuoden ajalta (http://www.findikaattori.fi/fi/106))

Mielestäni huolestuttava seikka on kuitenkin se, että yhä useammalla tuntuu olevan suoranainen kammo puhelimeen vastaamiseen tai sillä soittamiseen. Ihmisten kanssa keskustellessa usein selviääkin, että moni ihan ”tavallinenkin” ihminen pelkää vanhoille ystävilleen soittamista tai tuntemattomalle numerolle vastaamista. Ihmisiä pelottaa ”häiritä” muita puhelimitse, ja monista tuntuu, että heille soitellaan vain negatiivisten asioiden tiimoilta.

Puhelimesta onkin osittain tullut epämiellyttävien asioiden ilmoittamisen väline.

Keskustelupalstoilla puhelinkammoiset ihmiset toivovat, että kaiken voisi hoitaa netin kautta: työhakemukset ja kaiken siihen liittyvän, sukupuolitautitestin tulokset, hammaslääkärin ajanvarauksen ynnä muut. Heillä on tapana vältellä puhelimella soittamista viimeiseen asti, ja jos puhelu on todella tehtävä, kirjoittavat puhelinkammoiset paperille asiat, jotka heidän on puhelun aikana sanottava. Todellinen puhelinkammo onkin äärimmäinen esimerkki siitä, kun kukaan ei enää soittele tai vastaa puhelimeen. Vakavasta puhelinkammosta tuskin kuitenkaan on kyse kaikkien kohdalla.

Mikä tähän sitten on johtanut? Internetin yleistyminen ja sosiaalisen median suosion kasvu? Asiat kun on helpompi keskustella Facebookin chatissa kuin puhelimitse; sosiaalisessa mediassa on helpompi mesota, loukkaantua ja olla iloinen kuin omalla äänellään puhelimessa. Kysymys kuuluukin, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, kun yhä useammat asiat on mahdollista hoitaa ainoastaan netin välityksellä. Uskallammeko tai viitsimmekö pian ollenkaan soitella tai vastata puhelimeen? Käytämmekö kalliita älypuhelimiamme vain pelataksemme Angry Birdsia tai chattaillaksemme online-viestintäpalvelu Whatsapissa?

Nyt joku sanoisi, että ei ole aikaa olla puhelimessa pitkiä aikoja. Sama aika kuitenkin käytetään näyttöpäätteen tuijottamiseen ja puolituttujen Facebook-päivitysten ihmettelemiseen päivittäin.

Meistä kaikista on tulossa oman aikamme syrjäytyneitä. Paitsi niistä, jotka eivät käytä Facebookia.

He ovat niitä, joille vielä soitellaan.

Mainokset

One comment on “Kuka sinulle soittelee?

  1. a sanoo:

    Hyvä kolumni – vaan onkohan ihan noin? Mä en ole puhelinihminen vaan kyllä vastailen ja juttelen kun en ihmisiä muuten ehdi tavata. ”Meistä kaikista on tulossa oman aikamme syrjäytyneitä …” Aika viiltävä – ja pelottavakin. En ole sun kanssa ihan samaa mieltä, mutta loistavasti kirjoitettu kolu – ja kuten aina, sulla hyvää kieltä, hyvä rakenne ja hyviä ajatuksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s