Legioonateatterissa valehdellaan mieli puhtaaksi

legiooona2Legioonateatteri on vuodesta 1994 alkaen Tampereella toiminut ”suuri suttuinen perhe”, joka on perustamisestaan lähtien ollut työttömyyttä, syrjäytymistä ja ”kokopäiväpassiivisuutta” vastustava teatteri. Legioonateatteri on koko historiansa ajan pyrkinyt ottamaan kantaa yhteiskunnassa vallitseviin epäkohtiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin. Teatterin toiminnan taustalla on usko ilmaisun eheyttävään ja parantavaan voimaan ja siihen, että jokaisella on mahdollisuus muuttaa elämänsä – jos vain todella haluaa. Legioonateatteri kuuluu Valtakunnalliseen Työpajayhdistykseen, ja teatteriin hakijan täytyy olla ilmoittautunut työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

VALHETTA!

VALHETTA! – Valehtelua tositarinoista on 28.11. ensi-iltansa saanut legioonateatterin uusin näytelmä, joka on ikään kuin kolmeen osaan lohkottu tarina valehtelusta. Näytelmä sisältää paljon musiikkia ja synkkääkin huumoria. Miksi ihminen valehtelee? Tekeekö hän sen oman etunsa vuoksi? Onko valkoinen valhe joskus parempi kuin karu totuus? Valehtelevatko poliitikot vai jättävätkö he vain jotain sanomatta – modifioivatko he todellisuutta?

Tarina alkaa voimakkaalla laulukohtauksella, jonka aikana yleisöä huijataan luulemaan jotain sellaista, mikä ei ole totta – ja täydestä menee!  Näytelmän ensimmäinen osa kertoo umpirehellisestä, työttömästä ja laiskasta Erkistä, joka saa R-kioskilla iskun päähänsä ja muuttuu patologiseksi valehtelijaksi. Iskun seurauksena hän alkaa menestyä ja päätyy mitä oudoimpiin seikkailuihin. Erkin tarina on absurdi ja täysin päätön, mutta loistava näyttelytyö ja hauskat kohtaukset usealla eri kielellä tempaavat katsojan mukaansa seuraamaan Erkin seikkailuja ympäri maailmaa.

Erkki joutuu toimittajien kiperien kysymysten saartamaksi.

Erkki joutuu toimittajien kiperien kysymysten saartamaksi. (kuva: Pipsa Havula)

Toinen osa on tositarina näytelmässä esiintyvän entisen prostituoidun omasta elämästä. Se on loistava kuvas byrokratian toimimattomuudesta, vankilasta vapautumisen vaikeuksista sekä jatkuvan valehtelun epämiellyttävistä seurauksista. Vaikka rankka tarina onkin huumorilla ja laululla sävytetty, on sen sanoma koskettava kaikkine jännittävine käänteineen. Näytelmän kolmannessa –  ja hieman kevyemmässä – osassa nähdään muun muassa hiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi, joka vastailee kysymyksiin sinivalkoisesta valheesta ja kertoo, ettei ole koskaan käyttänyt doupingia.

Kodikkaan pienessä legioonateatterissa näyttelijöiden upea työ tulee lähelle katsojaa, eikä tylsiä suvantoja ole mahdutettu esitykseen. Mukaansatempaavat laulu- ja tanssikohtaukset, rohkeat nuoret – ja vähän vanhemmatkin, sekä pitkälle näkyvä hyvä yhteishenki ovat jälleen kerran onnistuneet luomaan kantaaottavan ja voimakkaan teoksen legioonateatterin näyttämölle.

VALHETTA! – Valehtelua tositarinoista -näytelmän seuraavat esitykset:
ke 9.1.
ti 15.1.
ke 16.1.
to 17.1.
pe 18.1.

Näytelmän Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainokset

One comment on “Legioonateatterissa valehdellaan mieli puhtaaksi

  1. saraivoin sanoo:

    Hyvä juttu! Tekis mieli mennä katsomaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s