Aku Autio lupaa tuoda nuorekkuutta Jalasjärven valtuustoon

Aku pääsi Jalasjärven valtuustoon 52:llä äänellä.

Aku pääsi Jalasjärven valtuustoon 52:llä äänellä. (Kuva: Roosa Meriläinen)

18-vuotias Aku Autio on Jalasjärven uuden kunnanvaltuuston nuorin jäsen. Nuori mies on väsynyt päivällä tehtyjen joululahjaostosten jäljiltä, mutta on silti innokas puhumaan politiikkaa. Autio pyrki ensimmäistä kertaa valtuustoon viime syksynä ja pääsi kuin pääsikin mukaan muiden päättäjien joukkoon. Valituksi tuleminen ei kuitenkaan tullut täysin yllätyksenä.

–          En nyt varsinaisesti olettanut pääseväni läpi, mutta olin varautunut siihen, Aku kertoo.

Kokoomuksen riveissä istuvalle Akulle puoluevalinta ei ollut heti päivänselvä.

–          Olen yleensä ollut poliittisesti melko sitoutumaton, ja aioinkin ensin olla Kokoomuksessa sitoutumattomana. Kokoomus tuntui kuitenkin olevan asiapuolue, ja se on vakuuttanut minut parhaiten tässä vuosien varrella, hän pohtii.

Politiikka on monille nuorille liian etäistä

Jalasjärven valtuusto on Suomen kolmanneksi nuorin valtuusto, ja Kokoomus on sen toiseksi suurin puolue kahdeksalla jäsenellään. Akun lisäksi alle 30-vuotiaita jäseniä 35 hengen valtuustossa on peräti viisi. Aution mukaan nuoret eivät siltikään ole riittävän kiinnostuneita politiikasta.

–          Politiikka pitäisi tuoda lähemmäs nuoria, ja esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla pitäisi kertoa, miten voi asettua ehdolle ja todella vaikuttaa päätöksentekoon. Tuntuu, että nuorille ajatus siitä, että voisi itse istua päättäjän paikalla, on liian etäinen, Aku sanoo.

–          Monet nuoret tuntuvat ajattelevan, että poliittiset asiat vain tapahtuvat. Välillä Katainen tai Arhinmäki pyörähtää televisiossa, mutta ei uskota siihen että itse voisi oikeasti vaikuttaa asioihin. Suomessa politiikka on muutenkin melko värintöntä, eikä niin railakasta kuin joissain maissa. Järjestöasioissa nuoret ovat onneksi melko aktiivisia.

Suomen Lukiolasten Liiton liittohallituksessa työskentelevä ja keväällä lukionsa loppuun suorittava Aku kertoo olevansa melko kiireinen, mutta uskoo ajan silti riittävän myös valtuustotyöhön.

–          Lukion jälkeen täytyy varmaankin hankkia töitä ja luottamustehtävissäkin riittää kiireitä, mutta uskon ajan riittävän kaikkeen. Se on vain järjestelykysymys, hän vakuuttaa.

Parempaa koulutusta ja tulevaisuudensuunnitelmia

Nuorena päättäjänä Autio lupaa tuoda valtuustoon nuorekasta näkemystä muun muassa opetukseen ja koulutukseen liittyviin seikkoihin, ja siihen, miten niitä voitaisiin parhaiten järjestää.

–          Osa vanhemmista ihmisistä tuntuu olevan hyvinkin pihalla siitä, miten esimerkiksi koulutus käytännössä rakentuu. En sano, että omassa valtuustossa näin olisi, mutta joillain saattaa olla siitä hieman vanhanaikainen käsitys.

–          Toki on myös positiivisia seikkoja; eräs vanhempi Vasemmistoliiton ehdokas oli soittanut nuorille ja kysynyt heiltä vaalipaneelia varten, mikä olisi paras luokkakoko yläasteikäisille. Mielestäni se oli hienosti tehty, ja hän pääsikin valtuustoon, Aku kertoo.

Jalasjärvellä Aku haluaisi erityisesti parantaa kunnan imagoa, jotta siitä saataisiin houkuttelevampi paikka asua.

–          Pitäisi ylipäätään ottaa irti kaikki mitä sijainnilla on annettavaa, hän selventää.

Tulevasta poliitikon urasta kysyttäessä Autio naurahtaa hieman ja kertoo, ettei ole vielä miettinyt niin pitkälle.

–          Ei tietenkään pidä sulkea pois mitään vaihtoehtoja. Kentälle pääsee vasta tammikuussa, joten täytyy silloin katsoa miten homma alkaa sujua, ja kuinka kiinnostavaa se ylipäätään on. Mutta kuten sanoin, ei pidä sulkea mitään vaihtoehtoja pois, hän pohtii lopuksi pilke silmäkulmassaan.

– Pipsa Havula

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s