Energiajuomien myyntikielto lapsille

enerfi

Syyskuun 9. päivänä vuonna 2012 Suomen Vanhempainyhdistys teki kansalaisaloitteen, jossa ehdotetaan elintarvikelakia muutettavaksi siten, että energiajuomien myynti kielletään alle 16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Perusteena käytetään muun muassa elintarvikealan tiedekomitean antamaa lausuntoa energiajuomien ja niiden piristävien ainesosien turvallisuudesta 1999 ja tämän jälkeen vuonna 2003 täydennettyä lausuntoa. Sen mukaan lapsille ei suositella energiajuomia niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi, ja pienikin kofeiinimäärä saattaa aiheuttaa lapselle haitallisia vaikutuksia. Toinen peruste energiajuomien ostoikärajan asettamiselle on niiden linkittäminen mainonnassa siidereihin ja lonkeroihin, jolloin energiajuomat toimivat väylänä alkoholinkäytölle ja alkoholimainonnalle.

Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila on yksi kansalaisaloitteen vireillepanijoista.

–          Tällä hetkellä nimiä on kerätty arviolta 12 000. On vaikea sanoa, saadaanko kansalaisaloitetta eduskunnan käsiteltäväksi, mutta toivon ainakin niin.

–          Nimiä keräävät Vanhempainliiton ja muiden vanhempainyhdistysten lisäksi muutamat järjestöt sekä esimerkiksi Suomen Suuhygienistiliitto, Kurttila kertoo.

Kurttilan mukaan vanhempien kokemukset energiajuomien haitallisuudesta ovat hyvin samankaltaisia aiheesta tehtyjen tutkimustulosten kanssa.

–          Tässä on lasten ja nuorten hyvinvointi kyseessä, ja on huomattu, että energiajuomat vaikuttavat negatiivisesti heidän keskittymiskykyynsä ja vaikeuttavat unensaantia.

Jotta kansalaisaloite otettaisiin eduskuntaan käsiteltäväksi, on siihen kerättävä 50 000:n äänioikeutetun Suomen kansalaisen nimet, ja äänimäärä on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa kansalaisaloitteen vireillepanosta.

–          Mikäli aloitteeseen saadaan kerättyä riittävästi nimiä, niin voidaan olla iloisia siitä, että yhteiskunta ottaa vahvemmin vastuuta nuorista. Lisäksi kouluissa työrauha paranee ja nuorten yleinen hyvinvointi vahvistuu, Kurttila summaa.

Suomen Vanhempainliitto palkitsi Iiläisen Olli Kalevan vuoden 2012 Arjen Kasvatusteko -palkinnolla tänään 19.12.2012. Kalevan vapaaehtoistyön tuloksena kaikki Iissä energiajuomia kauppaavat myyntipisteet asettivat juomille 16 vuoden ikärajan viime marraskuussa. Kaleva kiersi henkilökohtaisesti esittämässä kauppiaille vetoomuksen, ja sai yhteensä 24 allekirjoitusta sopimukseen.

Tähän mennessä Suomessa on mennyt yksi kansalaisaloite eduskunnan käsiteltäväksi. Kyseinen kansalaisaloite koskee turkistarhauksen lakkauttamista Suomessa. Kansalaisaloitteita on ollut mahdollista tehdä vuoden 2012 maaliskuusta lähtien.

– Pipsa Havula

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s