Paavolle dyykkaus on elämäntapa

Paavo on harrastanut dyykkausta lähes kahdeksan vuotta. (kuva: Sakari Köykkä)

Paavo on harrastanut dyykkausta lähes kahdeksan vuotta. (kuva: Sakari Köykkä)

Paavo on 23-vuotias rakennusalan yrittäjä ja aktiivinen sijoitusharrastaja. Nykyisin hänellä on harvoin elämässään tilannetta, jolloin rahat olisivat todella kiven alla. Siitä huolimatta Paavolla on yksi hänen asemassaan olevalle miehelle kummallinen harrastus: hän etsii roskiksista suurimman osan kaikesta syömästään ruuasta.

Roskisten kaivelu, niin kutsuttu dyykkaaminen, on Paavolle jäänne opiskeluajoista, jolloin rahaa oli vain vähän käytettävissä.

–          Harvalla opiskelijalla on varaa elää kuten muutkin ihmiset, ellei halua ottaa velkaa tai vanhemmat rahoita elämistä. Nykyään dyykkaan siksi, että ainoastaan ruoan dyykkailulla säästän noin 300-500 euroa kuussa.

Nykyisin Paavo käy kaivelemassa roskiksia vähintään kerran viikossa, aiemmin hän harrasti sitä lähes joka yö. Suuria ruokasaaliita löytäessään hän jakaa elintarvikkeet ystäviensä kesken, tai vaihtelee niitä muiden aktiivisten dyykkaajien kanssa.

Vanha ruoka ei ällötä

 

Päiväysvanhoja elintarvikkeita kauppojen roskiksista dyykkaavaa Paavoa ei vanha ruoka pelota.

–          Elintarvikkeet säilyvät viimeisen käyttöpäivän jälkeen muutamasta päivästä jopa vuoteen elintarvikkeiden valmistustavoista johtuen, hän kertoo.

–          Talvisin kylmäketjukaan ei pääse katkeamaan, kun ruuat heitetään suoraan kaupan pakastimesta ulos pakkaseen. Samoja tuotteita on saatettu myydä vielä tuntia ennen roskikseen heittämistä kaupan hyllyllä täydellä hinnalla. Muutenkin roska-astiat puhdistetaan säännöllisesti, ja jos jokin tuote todella on vanha, sen kyllä näkee tai haistaa.

Ruokamyrkytystä Paavo ei ole koskaan onnistunut hankkimaan dyykatusta ruuasta. Hän kertoo saaneensa ainoastaan kerran elämässään ruokamyrkytyksen – senkin ravintolaruuasta.

Jokainen roskis kiinnostaa yhtä paljon

Yleisimmät ruokakauppojen roska-astioista löytyvät elintarvikkeet ovat leipä, maitotuotteet ja tavallisimmat vihannekset – siis kaikki, mikä pilaantuu helposti. Paavo ei kuitenkaan keskity ainoastaan elintarvikkeiden dyykkaamiseen, vaan kaivelee muitakin kuin ruokakauppojen roskiksia. Kilpapyöräilyä harrastavalle miehelle sattuikin varsinainen lottovoitto eteen noin vuosi takaperin.

–          Löysin erään osittain palaneen pyöräliikkeen kaikki huoltotyökalut, ständit, varaosat ja muut, jotka oli heitetty kaiken muun purkujätteen mukana yhdelle isolle kaatopaikalle menevälle lavalle. Sain täydelliset sarjat ehjiä työkaluja ja varaosia, jotka olisivat uusina maksaneet pienen auton verran, Paavo intoilee.

–          Ruokalöydöistä mahtavin oli varmaankin se, kun dyykkasin kerralla noin neljäkymmentä kiloa täysin kunnossa olevaa naudan sisäfileetä. Tietenkin myös eri alkoholijuomien tai suklaan ja muiden herkkujen löytäminen piristävät aina päivää.

Paavo kuvaileekin roska-astioiden kaivamisen olevan kuin joululahjojen avaamista: on mahdotonta sanoa, mitä vastaan tulee.

Paavon dyykkaussaalis joulukuussa 2011.

Paavon  yhden illan dyykkaussaalis joulukuussa 2011. (kuva: Paavo)

”Ihmiset ostavat vain sitä, mihin heillä on varaa”

Päättäjille terveisiä kysyttäessä Paavolla on raskas sanansa sanottavana; hänen mukaansa Suomessa vallitsee nykyisin täysin epäterve kilpailu, niin kutsuttu oligopoli, päivittäistavarakaupassa.

–          Asiakasta ja alkutuottajaa voidaan järjestelmällisesti ja laillisesti ryöstää, ja suurin osa voitoista menee päätösvallan omaaville poliittisille tahoille ja ketjuille. Ja koska kilpailupakotteita ei juurikaan ole, ruuan laatu kärsii oleellisesti: ihmisille syötetään yhä enemmän halvempia korvikkeita ja elintarvikkeiden käyttöikää kasvattavia lisäaineita kustannustehokkuuden ja voittomarginaalin kasvattamisen merkeissä, Paavo pohtii.

–          Ihmiset ostavat vain sitä, mihin heillä on varaa ja mitä on myynnissä. Niin kauan kun tämän erikoisempia vaihtoehtoja ei ole tarjolla, en mitään aio ostaakaan, hän lopettaa päättäväisesti.

– Pipsa Havula

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s