Saamenkielistä rockia ympäri Eurooppaa

Kuva

SomBy (kuva: Aslak Paltto)

 SomBy on Sodankylän Vuotsossa vuonna 2004 perustettu pohjoissaamenkielinen rock-yhtye, jonka jäseniä ovat laulaja Miira Suomi, kosketinsoittaja Milla Pulska, rumpali Unna-Maari Pulska, basisti Juho Kiviniemi sekä kitaristi Oula Guttorm. SomBy sai alkunsa tyttöjen bändikerhosta.

–          Miira, Milla ja Unna-Maari ovat olleet alun perin perustamassa SomBy-yhtyettä. Minä ja Juho tulimme bändiin mukaan myöhemmin, kun kokoonpanon kitaristilla ja basistilla loppui innostus, ja tilalle tarvittiin uudet, 21-vuotias yhtyeen kitaristi Oula muistelee.

Guttorm kertoo bändin nimen olevan lyhenne suuren saamelaisalueen, Sompio byn, nimestä; alue on aiemmin käsittänyt monia pieniä saamelaiskyliä, jotka valtio on 1900-luvulla haudannut tekojärvien alle. Vuotso on yksi jäljelle jääneistä muutamasta kylästä. Bändin tytöt olivat tutkineet 1800-luvulta peräisin olevaa ruotsinkielistä karttaa, josta he olivat löytäneet Sompion alueen.

Keikkailu syö miestä, mutta uutta tuotantoa on tulossa

SomBy esiintyy usein saamelaisten kansallispuvut, tai niistä hieman rock-uskottavammat versiot yllään.

–          Viime aikoina olemme tietoisesti pyrkineet hieman vähentämään kansallispuvuissa esiintymistä, sillä esimerkiksi Etelä-Suomessa muutamat keikkajärjestäjät suorastaan vaativat meitä pitämään niitä keikoilla. Emme halua, että siitä tulee samanlainen juttu, kuin siitä, että Bon Jovin on aina soitettava keikallaan It’s my life, Guttorm hymyilee.

Viime vuonna kolmiviikkoisen Euroopan-kiertueen tehnyt SomBy on ehtinyt esiintyä niin Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Hollannissa, Sveitsissä kuin monessa muussakin Euroopan maassa. Maaliskuussa yhtyeen suunnitelmana on järjestää viikon mittainen Pohjois-Norjan- ja Ruotsin-kiertue yhdessä muiden saamelaisten Tuupa Records –levy-yhtiön bändien kanssa.

Tällä hetkellä kaikki SomByn jäsenet opiskelevat Oulussa; koulunkäynti on välillä puuduttavaa, sillä viikonloppuisin on usein ajettava tuhansia kilometrejä keikkailun vuoksi.

–          Se on välillä hieman rankkaa, kun viikonlopuiksi lähdetään olemaan rokkitähtenä jonnekin, ja sitten taas maanantaina istutaan luennolla ja jälleen perjantaina keikalle, Oula kertoo.

Kiireistä huolimatta SomBy aikoo tammikuun aikana äänittää uuden albuminsa, jonka nimestä kiistellään vielä.

–          Kun teemme saameksi musiikkia, levyn nimen täytyy kuulostaa hyvältä niin saameksi, suomeksi kuin englanniksikin, Guttorm nauraa.

SomByn viimeisin albumi Álas eana (Alaston maa) ilmestyi vuonna 2010. Sen jälkeen yhtye on lähinnä keikkaillut ja ladannut musiikkivideoitaan YouTubeen.  SomBy on palkittu muun muassa Euroopan kielivähemmistöjen laulukilpailu Liet-Lávlutissa Hollannissa vuonna 2009, sekä samana vuonna Saamelaiskäräjien kulttuuripalkinnolla saamelaiskulttuurin luovasta edistämisestä. Lisäksi joulukuussa 2010 esikoisalbumin single ”Ii idit vel” (Ei aamua vielä) nousi Suomen singlelistan sijalle yhdeksän.

– Pipsa Havula

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s