Kauniit korut syntyvät kotioloissa

Vuosi 2013 on Suomessa käsityön juhlavuosi. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n perustamisesta ja 125 vuotta Suomen käsityön museon syntysanoista.

marield2

Aleksander ja Marina Heino pitävät käsityökauppaansa toistaiseksi kotonaan Härmälässä.

Venäjältä Suomeen muuttaneet Marina Heino, 27, ja Aleksander Heino, 29, ovat viime vuosina omistautuneet käsitöille toden teolla. Oman Mariel Design -yrityksensä perustanut pariskunta käyttää nykyisin lähes kaiken aikansa erilaisten korujen ja pussukoiden valmistukseen. Pietarilaiselle Marinalle käsityöt ovat tulleet tutuiksi jo lapsena.

– Mummoni on inkerinsuomalainen. Hänen kanssaan olen aina tehnyt kaikenlaisia käsitöitä, Marina kertoo.

– Minä tutustuin koruntekoon vasta tavattuani Marinan, mutta olen alkanut tekemään niitä yhä enemmän ja enemmän, Petroskoissa kasvanut Aleksander sanoo.

 

Tampereelle Marina ja Aleksander muuttivat kauniiden järvien, keskeisen sijainnin ja parempien käsityömarkkinoiden toivossa.

– On sääli, ettei Tampereella ole niin paljon käsityötapahtumia kuin muualla Suomessa. Tallipihalla tapahtuu paljon, mutta ihmiset eivät jaksa kävellä sinne asti, Aleksander pohtii.

Huovasta, kuivatetuista kasveista, fimo-massasta ja erilaisista luonnonmateriaaleista koruja valmistava pari on sitä mieltä, ettei halua muuttaa takaisin Venäjälle myymään koruja.

– Venäläiset haluavat olla näyttäviä. He vaativat koruihinsa paljon kultaa, hopeaa ja pieniä yksityiskohtia. Suomalaisten maku on hillitympi ja yksinkertaisempi – näkeehän sen vaatetuksestakin, vaatturiksi opiskellut Marina kertoo.

– Lisäksi venäläiset eivät ole valmiita maksamaan käsityöstä samalla tavoin kuin suomalaiset. Tuntuu, että täällä arvostetaan käsityötä paljon enemmän, ja ihmiset tietävät, mistä korujen korkea hinta tulee.

Mariel Designin koruja. (kuva: Pipsa Havula)

Mariel Designin koruja. (kuva: Pipsa Havula)

Marinan mukaan suomalaiseen korumuotiin mukautuminen veikin oman aikansa, sillä koruja piti oppia yksinkertaistamaan suomalaiseen makuun sopivaksi.

 

Omasta liiketilasta haaveilevat Marina ja Aleksander ovat yrittäneet keksiä ideoita mahdollisimman edulliselle ja kätevälle käsityökaupalle.

– Joku voisi vuokrata esimerkiksi Koskikeskuksesta liiketilan, josta useampi käsityöläinen maksaisi osuuden saaden töitään sinne myyntiin, he pohtivat.

– Tai Kehräsaaressa voisi pitää enemmän käsityötapahtumia, Aleksander ehdottaa.

Seuraavan kerran Aleksanderin ja Marinan tekemiä koruja on saatavilla Jyväskylästä pääsiäisen aikaan. Lisäksi tuotteita on jatkuvasti myynnissä Mariel Design -sivustolla sekä jälleenmyyjillä kuudessa eri kaupungissa.

– Pipsa Havula

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s