Hyvä syy herätä joka aamu

 

Taidepajalla harjoitellaan tulevaa näytelmää.

Taidepajalla harjoitellaan tulevaa näytelmää.

Toimintakeskus Vuoltsun kylmän salin nurkasta Monitoimitaloon muuttanut Pajasto aktivoi työttömiä nuoria.

Helmikuussa uuden jakson aloittanut työpaja kokoaa nuoret yhteen.Monitoimitalo 13:ssa toimiva Pajasto on 18–25-vuotiaille työttömille nuorille suunnattu kulttuuriin keskittynyt työpaja, joka on jakautunut kolmeen osaan: mediapajaan, taidepajaan ja audiovisuaaliseen pajaan.

Pajasto sai alkunsa vuonna 2005 Kulttuuripaja-nimisenä hankkeena. Syksyllä 2012 Monitoimitaloon siirtymisen jälkeen nimi muutettiin Pajastoksi.

– Pajastolla tutustutaan melko laajasti kulttuurin eri aloihin; esimerkiksi taidepajalla on kuvataidetta, teatteria, sirkusta, valo- ja videokuvausta ja luovaa kirjoittamista, Pajaston yksilövalmentaja Päivi Metsola kertoo.

 

Fanni Vihersaari ja Noora Halonen ovat olleet taidepajalla helmikuusta lähtien.

Fanni Vihersaari ja Noora Halonen ovat olleet taidepajalla helmikuusta lähtien.

Taidepajalla helmikuussa aloittaneet Fanni Vihersaari, 20, ja Noora Halonen, 20, ovat enemmän kuin tyytyväisiä työpajojen antiin.

– Minulle tuli yllätyksenä, että kaikki Pajastolaiset tulevat näin hyvin toimeen keskenään. Olemme tiiviisti yhdessä ja puhumme asioista avoimesti, Noora sanoo.

Tieto Pajastosta kantautuu nuorten korviin usein puskaradion kautta. Työvoimatoimistossa ei aina informoida työpajoista, ellei nuori itse vaadi itselleen tekemistä.

– Sain tietää Pajastosta taannoiselta tyttöystävältäni; hän kävi viime keväänä Kulttuuripajan Vuoltsulla. Kulttuuripajalaisten tekemät lyhytelokuvat ja animaatiot näyttivät niin kiinnostavilta, että innostuin itsekin touhusta, Fanni sanoo.

 

ffNeljä kuukautta kestävä pajajakso antaa nuorille eväitä tulevaisuutta varten: he saavat apua koulutusvalintojen ja pääsykokeiden kanssa, vinkkejä byrokratiaviidakossa suunnistamiseen sekä apua yleiseen elämänhallintaan.

– Olen saanut paljon apua KELA:n juttuihin, ja minulle on vastattu kysymyksiin, joita en ole vielä edes ymmärtänyt kysyä. Aion hakea nuoriso-ohjaajaksi Lahteen, ja tämä on hyvä startti sille, Fanni kertoo.

– Tätä ei hehkuteta niin paljon, kuin pitäisi, hän toteaa.

 

Työttömyyden loppuminen ei aina ole itsestäänselvyys pajajaksonkaan jälkeen: vuonna 2012 työpajalla olleista kolmestakymmenestä nuoresta koulutukseen on tiettävästi sijoittunut neljä ja työelämään yksi. 18 nuorta on edelleen työttömänä. Työpajoilla olleita nuoria seurataan aina kolmen vuoden ajan pajajakson loputtua.

AV-pajalaiset Niko Mattila ja Vili Lahtinen sekä taidepajalainen Johanna Tuominen työn touhussa.

AV-pajalaiset Niko Mattila ja Vili Lahtinen sekä taidepajalainen Johanna Tuominen työn touhussa.

Kevään taide- ja audiovisuaaliselle pajoille haki yhteensä yli neljäkymmentä nuorta, joista vain hieman alle kaksikymmentä otettiin sisään.

– Kyllä työttömät nuoret selvästikin kaipaavat tekemistä. Se ihmismäärä, jolle joudutaan sanomaan ei, on harmillisen suuri, Metsola sanoo.

– Pajastolle päässeet nuoret ovat kuitenkin olleet erityisen ilahtuneita uudesta päivärytmistään ja siitä, että heillä on hyvä syy herätä joka aamu, hän iloitsee.

– teksti ja kuvat: Pipsa Havula

Pajaston sivut

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s