Ylioppilasteatterilta mustan huumorin Vonnegutia

Maaliskuun alussa rooliasuja ei oltu vielä otettu käyttöön näytelmän harjoituksissa. Ohjaaja Tapio Ylinen seurasi tarkasti näyttelijöiden jokaista ilmettä ja vuorosanaa.

Maaliskuun alussa rooliasuja ei oltu vielä otettu käyttöön näytelmän harjoituksissa. Ohjaaja Tapio Ylinen seurasi tarkasti näyttelijöiden jokaista ilmettä ja vuorosanaa.

 

Tampereen Ylioppilasteatterissa nähdään tänä keväänä mustasta huumoristaan tunnetun amerikkalaisen mestarikirjailija Kurt Vonnegutin näytelmä Happy Birthday Wanda June.

Näytelmän työryhmän omalla musiikilla sävytetty kertomus vie katsojan matkalle Vonnegutin ilkikuriseen maailmaan, jossa kyseenalaisilta naurunpurskahduksilta ei voi välttyä.

Alkuperäiseen tarinaan on lisätty uusia hahmoja ja kohtauksia, jotka kuljettavat katsojan yhä syvemmälle tarinan ytimeen.

Näytelmän päähenkilön, Paul Ryanin, isä on kadonnut vuosia sitten, eikä monikaan usko miehen enää koskaan palaavan takaisin. Paul kuitenkin palvoo isäänsä sokeasti: hän on vuosien varrella rakentanut lähes koko identiteettinsä kadonneen isänsä ympärille.

Paulin äiti on menossa uusiin naimisiin, mutta kaikkien yllätykseksi Paulin isä, kylmäverinen ja itsekäs ammattisotilas ja juoppo Harold Ryan, palaakin seikkailuiltaan aiheuttaen perheen sisällä ja lähipiirissä jos jonkinlaista myllerrystä.

Tarinan Wanda June on 8-vuotias tyttö, jonka yli Harold Ryan ajoi tämän syntymäpäivänä. Taivaaseen päätynyt Wanda June on kuitenkin kaikkea muuta kuin katkera kuolemastaan. ”Niin että jos tekee mieli tappaa joku, niin ei kannata murehtia. Siitä vaan ja henki veks! Sen, jonka tapat, pitäis antaa sulle pusu”, Wanda pohtii.

Ohjaaja-dramaturgi Tapio Ylisen mukaan tarinan ydin käsittelee erityisesti hahmojen identiteettikriisejä.Happy-birthday-wanda-june

– Ihmiset eivät osaa katsoa omaa elämäänsä toisten näkökulmasta; He kulkevat ikään kuin laput silmillä, vaikka moni ongelma ratkeaisi tarkastelemalla omaa elämäänsä muiden silmin, Ylinen pohtii.

Tapio Ylisen mukaan työryhmän itse lisäämistä kohtauksista huolimatta myös Vonnegutin kiihkeimmät fanit voivat tulla katsomaan näytelmää.

– Kenenkään ei tarvitse pelätä, että olisimme lähteneet sähläämään omiamme, sillä myös uusi materiaali on tehty uskollisesti Vonnegutin hengessä, hän lupaa.

Lähes 20:sta hengestä koostuva Happy Birthday Wanda Junen työryhmä on Tampereen Ylioppilasteatterissa tavallista suurempi kokoonpano.

Huhtikuun alussa ensi-iltansa saava näytelmä poikkeaa teatterin muusta ohjelmasta myös musiikkinsa puolesta.

Esityksiä riittää aina toukokuun alkuviikoille asti.

ESITYKSET
Ensi-ilta: pe 5.4 klo 19
su 7.4 klo 16
ke 10.4 klo 19
ke 17.4 klo 19
to 18.4 klo 19
ke 24.4 klo 19
su 28.4 klo 16
pe 3.5 klo 19
ke 8.5 klo 19
la 11.5 klo 19
– teksti ja kuva: Pipsa Havula
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s