Eläkkeellä ulkomaille?

Kysy, me etsimme vastauksen

 

Lehteen soittanut ”suureen ikäluokkaan kuuluva” nainen kyseli, lasketaanko suureen ikäluokkaan kuuluvaksi myös Suomesta poismuuttaneet tiettyinä vuosina syntyneet ihmiset. Hän pohti, paljonko eläkeläistilastot mahtaisivat pienetä, jos ulkomailla asuvia ei laskettaisi lainkaan mukaan suureen ikäluokkaan.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo kertoo, että suurilla ikäluokilla viitataan yleensä vuosina 1945 – 1950 syntyneisiin ihmisiin, mutta asiasta uutisoidessa tarkoitetaan Suomessa asuvia, edelleen elossa olevia vuosina -45 – 50 –syntyneitä.

–          Melkein viisi prosenttia heti sodan jälkeen syntyneistä kuoli alle vuoden ikäisinä, sillä tuohon aikaan lapsikuolleisuus oli Suomessa vielä korkea. Uutisoinnissa otetaan totta kai huomioon vain Suomessa asuvat ja edelleen elossa olevat, Rapo sanoo.

Suurista ikäluokista puhutaan Suomessa siksi, että vuosina -45 – 50 syntyi joka vuosi yli 95 tuhatta lasta, kuuden vuoden aikana yhteensä 619 340. Heistä vuoden 2012 lopussa oli Suomessa asuvia elossa olevia 454 834. Ulkomaille muuttaneiden määrää ei tiedetä.

–          Sodan jälkeen lapsia syntyi huomattavan paljon verrattuna esimerkiksi viimeisen kuuden vuoden aikana syntyneisiin. Vuosina 2007 – 2012 Suomessa syntyi 359 123 lasta, eli suuren ikäluokan edustajia on yli kuudenkymmenen vuoden jälkeen edelleen elossa enemmän kuin Suomessa on syntynyt lapsia viimeisen kuuden vuoden aikana, Rapo laskeskelee.

Rapon mukaan pitäjäkohtaisesti ikäluokkien suuruutta tutkittaessa otetaan huomioon vain sillä paikkakunnalla sillä hetkellä asuvat henkilöt, eikä tällöin tutkittavan kotikunnalla ole merkitystä.

 

Eläkepäiviä ulkomailla. Lehden lukija pohti myös sitä, onko ulkomaille muuttaneella eläkeläisellä samat edut kuin Suomessa asuvalla eläkeläisellä.  Kansaneläkelaitoksen kansainvälisten eläkkeiden etuuspäällikkö Pirjo Raute kertoo, että etujen saaminen riippuu uudesta asuinmaasta.

–          Työeläkkeen voi siirtää minne vain, vaikkapa Thaimaahan. Sen sijaan kansaneläkettä saa vain EU-maissa, Raute kertoo.

Jos eläkeläinen muuttaa pois Euroopan unionin alueelta, kansaneläkettä on mahdollista saada uudelle mantereelle vuoden ajan. Sen jälkeen kansaneläkkeen saanti katkeaa.

–          On myös lukuisia sosiaaliturvapoikkeuksia. Esimerkiksi USA:han, Kanadaan tai Australiaan muuttaessa asia on paljon mutkikkaampi.

Esimerkiksi Espanjassa asuvalla eläkeläisellä on yhtäläinen mahdollisuus terveydenhuoltoon ja muihin palveluihin kuin Suomessa asuvalla.

–          Lähtökohtahan on, että EU:n sisällä kaikilla eri maassa asuvalla kansalaisilla on samat oikeudet kuin maan omilla kansalaisilla, Raute sanoo.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s