”Anssi Kelana oleminen ei ole ikinä ollut näin hauskaa”

Anssi Kelan, 41, tyypillinen biisintekopäivä näyttää sivustakatselijan vinkkelistä omituiselta: mies kulkee ympäri asuntoaan kalsarit jalassa ja keittää välillä teetä. Näyttää kuin hän ei tekisi mitään.

 • Pitää antaa aivojen käydä tyhjäkäynnillä, Kela sanoo virnistäen.

Saadessaan uuden biisin valmiiksi Kelaa pelottaa, että se jää hänen viimeisekseen. Sitten hän lohduttautuu sillä, että niin käy jokaisen biisin jälkeen. Myös silloin, kun hän sai valmiiksi Milla-kappaleen.

Kolmetoista vuotta sitten Kelan Nummela-albumi myi viisinkertaista platinaa, yli 157000 kappaletta. Suomen kaikkien aikojen 13. myydyimmän levyn tekijä oli tuolloin alle kolmekymppinen, eikä oikein osannut suhtautua saamaansa huomioon.

 • Nummelan suosio tuli niin yllättäen. Yhtäkkiä keikoilla oli loppuunmyytyjä saleja. En ollut vielä valmis siihen. En oikein osannut nauttia siitä tai ehkä arvostaakaan sitä, Kela kertoo.

Kela oppi luottamaan siihen, että keikat olivat aina loppuunmyytyjä ja levy-yhtiöstä soitettiin tiheään tahtiin ilmoittaen, milloin Nummela on myynyt kultaa, milloin tuplaplatinaa. Nummelan jälkeen Kelan levymyynti on laskenut murto-osaan entisestä, eivätkä keikkasalit aina pursua yleisöä.

 • Siperia opettaa. Nyt tajuan sen jutun, miten yleisöön otetaan kontaktia ja miten saadaan positiiviset energiat virtaamaan. En mene lavalle enää kysymysmerkkinä, vaan positiivisuuden kautta Olen alkanut arvostaa tätä hommaa.

Muusikko on hyväksynyt sen, että Nummela-albumi on se tuotos, josta hänet tullaan muistamaan. Jotain on kuitenkin muuttunut, sillä viime vuonna ilmestynyt albumi Anssi Kela on jälleen nostanut Kelan lukuisille keikkalavoille.

 • Jos on aikoinaan käynyt katsomassa minua keikalla, kun lavalla heiluu mies jolla on musta nahkatakki, akustinen kitara ja otsa rypyssä, kannattaa tulla katsomaan meininkiä nyt, Kela vinkkaa.

Työ vaatii myös joutilaisuutta

Elokuussa 2012 Anssi Kela julkaisi keikkamuusikon arjesta kertovan kirjan Matkamuistoja. Kirjallaan hän pyrkii valottamaan keikkamuusikon arjen sitä puolta, jota ihmiset eivät tavallisesti pääse näkemään.

 • Muusikon ammattihan on julkinen ammatti, ja se, mikä näkyy ulospäin, on vain jäävuoren huippu. Se vuori itsessään jää piiloon, mies kuvailee.

Kelan mukaan muusikon ammatti vaikuttaa kiehtovalta, vaikka suuri osa esimerkiksi kiertueajasta kuluu keikkabussissa ja takahuoneessa odotellen.

 • Ja onhan tämä aika erakon elämää. Työ vaatii oman rauhansa ja oman tilansa – se vaatii tiettyä joutilaisuutta.

Sen vuoksi tyypillinen biisintekopäivä näyttääkin siltä, ettei tekisi mitään.

Koko ikänsä absolutistina elänyt Kela kertoo ymmärtävänsä kollegoidensa persoa suhtautumista alkoholiin; viinaa tarjotaan kokoajan. Takahuoneessa odottaa aina litroittain olutta, ja viinantarjoajia löytyy joka kulmalta. Alkoholia juodaan odottelun aiheuttamaan puudutukseen.

 • Muusikon ammatti on ainoita ammatteja, joissa on sosiaalisesti hyväksyttävämpää olla pienessä maistissa kuin selvin päin.

Yli miljoona klikkausta

Viime vuonna julkaistun Anssi Kela –albumin Levoton tyttö –kappaletta on katsottu YouTubesta yli miljoona kertaa. Levoton tyttö oli vuonna 2013 Suomen radioiden soitetuin kappale. Uusi levy onkin palauttanut Kelan keikkalavoille, sillä keikkoja on nyt enemmän kuin kymmeneen vuoteen.

 • Viime kesänä olin hirveissä fiiliksissä siitä kun pääsi tekemään kunnon kesäkierroksen. Aiemmat levyni olen julkaissut syksyisin, ja kiertueet ovat olleet marras-joulukuussa, joten Suomen kiertäminen kesällä on ollut mukavaa vaihtelua.

Keikkailun vuoksi uuden albumin tekeminen on viivästynyt, mutta se ei Kelaa haittaa.

 • Anssi Kelana oleminen ei ole ikinä ollut näin hauskaa, hän iloitsee.

Esiintymisen lisäksi Kela tykkää kesäisin rentoutua omassa kodissaan omassa rauhassaan.

 • Koti toimii kesällä hyvin. Työn puolesta saa kiertää ympäri Suomea niin paljon, ettei tee enää mieli ajella mihinkään mökille sulkeutumaan. Kavereitakin ehtii nähdä, sillä keikkoja on nykypäivänä vain perjantaisin ja lauantaisin.

Muiden muusikoiden musiikkia Kela ei ole ehtinyt kuunnella ajatuksella aikoihin, ja haaveissa onkin lähitulevaisuudessa pitää yksi päivä, jolloin voisi kuunnella muiden artistien musiikkia aamusta iltaan. Myös kavereiden hehkuttamia tv-sarjoja olisi mukava ehtiä katsoa.

Ennen rentoutumista Kela on kuitenkin sitoutunut työntekoon.

 • Teen nyt sovitut keikat. Syksyllä alan laittaa ruuveja kiinni ja keskittyä tulevan levyn viimeistelyyn. Jossain vaiheessa haluaisin pitää sapattivuoden, mutta vielä on virtaa jäljellä, Kela myhäilee.

Julkaistu Haku Päällä -lehdessä vuonna 2014

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s